位置: 网站首页 > 学术活动 > 正文

商学院“李达讲坛”【第75期】:Job Matching with Subsidy and Taxation(孙宁 南京审计大学 教授 博导)

作者:     编辑:社科处     来源:   发表于: 2020-11-20 08:01  点击:
学术活动日期 11月21日 时间 9:30-11:00
主讲人 孙宁 南京审计大学 教授 博导 地址 商学院124报告厅

商学院“李达讲坛”

【第75期】

主 题:Job Matching with Subsidy and Taxation

主讲人:孙宁 南京审计大学 教授 博导

时 间:20201121日(星期六)上午 9:30-11:00

地 点:商学院124报告厅

摘要:Governments often provide employers with financial incentives which depend on the sets of people they hire. This paper studies such fiscal policies (subsidy and taxation) in a Kelso-Crawford job matching framework, and characterizes which transfer functions preserve the substitutes condition (for all revenue functions that satisfies the condition), a condition crucial for guaranteeing the existence and other regularities of competitive equilibria. We find that a transfer function preserves the substitute condition if and only if it  can be written as a sum of an additively separable transfer function and a cardinally concave transfer function. Then we characterize transfer functions that preserve the substitutes condition for  revenue functions which are, respectively, group separable, group concave, cardinally concave, etc. The vectorial substitutes condition, a generalization of the substitutes condition, is also studied.

主讲人简介:

孙宁,经济学博士,教授,南京审计大学社会与经济研究院院长。主要研究领域为微观经济理论、市场机制设计。在EconometricaAERJPE等国际一流经济学期刊上发表了10多篇学术论文。2009年获教育部高等学校科学研究优秀成果奖(人文社会科学)二等奖,2010年被聘为教育部长江学者特聘教授,2013年入选新世纪百千万人才工程国家级人选,2016年国家“万人计划”哲学社会科学领军人才。

欢迎师生们参加!

编辑:社科处

上一条:数学与信息科学学院学术讲座:Planarity of Unit Graphs of Rings

下一条:商学院“李达讲坛”【第74期】:国家社科基金和国家自科基金项目申报经验交流(陈爱贞 厦门大学 教授 博导)